Långfärdsskridsko

Dagbok för 2005 - 2006

26 mars: Skärgårdstur i toppenväder
19 februari: Fem vikingar rände till Birka
5 februari: Från Skarholmen
4-5 februari: Kurs för blivande ledare
1 februari: Mitt-i-veckantur
29 januari: Norra Björkfjärden
26 januari: Mitt-i-veckantur
22 januari: Häggebyrundan
18 januari: Mitt-i-veckantur
15 januari: Strängnäs
15 januari: "Prova-på" på Ekoln
11 januari: Mitt-i-veckantur
8 januari: Skärgården utanför Hargshamn
8 januari: "Prova på" på Ekoln
6 januari: Nybörjarkurserna från Skarholmen
6 januari: Ekoln

11 December: Hisnande vackert på Tämnaren
4 december: Premiärtur på Salasjöar.


26 mars: Skärgårdstur i toppenväder

35 åkare fick uppleva en skärgårdsdag med strålande sol och temperatur som efter nattens kyla långsamt gick upp över nollan utan att det påverkade isen. Från Blidö Bromskär sökte sig grupperna A B och C på skilda vägar ut över fjärdarna. De längst skrinnande tog sig till Norrpada övriga till Rödlöga. De riktiga njutarna stannade på solvarma hällar på Hundskär.

Isen var överallt snötäckt, mestadels ganska lättåkt men ställvis skravlig och ibland uppsaltat trög. Den fantastiska marsvinterdagen gjorde dock att turen blev en stor upplevelse. Kanske var det sista turen för säsongen. Blidväder är på väg, snö förutspås i veckan, eventuellt regn och snart är det april.


B-gruppen vid Hundskärs knuv: Foto: Lasse Hjertson

Anders Parrow


19 februari: Fem vikingar rände till Birka

Inte mindre än två entusiastiska, och sedermera även nöjda, deltagare attraherades av dagens plogfria naturisalternativ och kunde i sällskap med undertecknad samt två erfarna skridskoledare ur Friluftsfrämjandet i Knivsta avnjuta de nästan snöfria isarna väster och norr om Adelsön i Mälaren. Området består av blandade snö- och kärnisar som lade sig under och efter de förödande snöfallen för en och halv vecka sedan. De hade därmed obetydligt av den vita varan fram till i går lördag. Då drog nämligen det ideliga snöandet en filt över alltsammans, medan vi var på plats och rekognoscerade för en eventuell söndagstur. Det var inte utan att vi tvekade en del, Jan och jag, hur vi bäst skulle tillbringa söndagen. Det disiga söndagsblidvädret fick emellertid snötäcket att sjunka ihop så pass, att vi prisade vårt klokhet storliga för att vi hållit fast vid visdomen att man aldrig ångrar en genomförd tur.

Vi klev på isen vid Sättra på öns nordände. Här fick vi traska ett par hundra meter genom decimeterdjupt snöslafs, innan vi kom ut på finisen och kunde skrinna upp förbi Fagerön och vidare någon kilometer norrut mot en okänd horisont bortom dimmorna. För att inte förslösa upplevelsen, höll vi oss hela tiden på njutsidan av de färgskiftningar i det tunna snötäcket som markerade gränsen mellan den härliga isen och skräpet runt omkring. Sedan drog vi söderut, längs Adelsöns västra stränder, på is som brukar vara mycket mera sönderbruten av fartygssvall än vad som var fallet nu. I Björkösundet låg åter snön djup och tung på gammal is, men vi strävade över till Björkö ändå, för att promenera upp till Ansgarsmonumentet. Sedan åkte vi tillbaks till Sättra.


Två erfarna skridskoledare (svarta jackor) med två nöjda (delvis mera kulörta) deltagare: Gunnar, Karin, Magnus, Monika. Foto: Jan Örberg


Fotografen, också erfaren skridskoledare (svart jacka samt
karakteristiskt förkläde i plast och tyvek). Foto: Magnus Simonsson

Magnus Simonsson


5 februari: Från Skarholmen

Tjugoåtta entusiastiska långfärdsskridskoåkare utmanade den stränga kylan och den faktiskt rätt obetydliga snön på våra hemmaisar på norra Mälaren, och slöt upp till söndagens turer som utgick från Skarholmen. Grupperna B och C kom iväg vid niotiden och skrann i det härliga solskenet via Viks slott till Sjöö slott och vidare en bit neråt. C-gruppen vände vid Skegarn och stävade sedan norrut, med den lätta nordvästvinden i ansiktet, mot Månskärs pittoreska klipphalvö i kanten av Oxen (eller är det Gorran? ja, se det går inte att läsa ut av en vanlig karta). Där intogs lunch i sällskap med B-gruppen, innan färden fullbordades med färd tillbaka till Skarholmen. Grupp B tyckte att de behövde åka litet till, och rundade därför Skohalvön på nordsidan och åkte ner till Skokloster, innan de också gav upp och åkte hem till Skarholmen.

Grupp A (som alltid ska vara värst, ehuru knappast flest) befann sig då långt hemifrån. Starten hade gått redan klockan åtta, och strax därpå gick solen upp som en annan apelsin över skogen bakom Fredrikslund. Färden gick till Biskops-Arnö, där en väntande taxi stod redo för befordran av sällskapet till översta Ekolsundsviken. Den befors till en början med samma välbehag som Ekoln, Gorran och Oxen, men efterhand med stigande vedermöda i form av sträva gamla snödrivor under den mera harmlösa nysnön, tills vi omsider nådde Norra Björkfjärden som var befriande slät och fin. Efter en lov ut bland dess Jungfrur och andra skär styrde vi ner i Långtarmen, som väl fick duga att åka på. I förträngningen utanför Kärsösund - som stället faktiskt heter, fast det ligger på torra land numera - strävade det till sig igen, men då promenerade vi över till den betydligt slätare Hovgårdsfjärden och tog en sväng ut till Björkön. Fika II förtärdes uppe vid Ansgarsmonumentet medan solen dalade över diset nere på Prästfjärden, innan vi sålunda förfriskade fortsatte mot söder och öster i kanten av den mycket fina Södra Björkfjärden. Från och med Bockholmssundet blev det en hel del flak och vrak - men också släta ytor - tills både dagen och isen slutligen tröt vid färjan som förbinder Ekeröns östsida med fastlandet. Ja, det var en redig tur det.

Magnus Simonsson


4-5 februari: Kurs för blivande ledare

Med en Sunnerstabacke till brädden fylld med ungdomar och entusiastiska
skidlärare som fond genomfördes årets första kursdag för blivande
långfärdsskridskoledare. Fjorton deltagare från Mullsjö i söder till
Sandviken i norr ägnade lördagen åt diskussioner och meningsutbyten
omkring isarnas varierande egenskaper under säsongen (iskunskap), lämplig
säkerhetsutrustning för ledare och gruppdeltagare, samt hur man hanterar
situationer som vi för att ta sig ut på dessa isytor. På vilket sätt kan
man som ledare planera sin tur för att undvika kritiska situationer och
vad gör man om man hamnar i en sådan? Så kan eftermiddagens inriktning och
verksamhet sammanfattas.

Söndagen ägnades åt praktiska övningar på Trehörningen och Ramsen.
Tyngdpunkten ligger här i att som ledare hantera de olika situationer som
kan uppkomma under en tur på isarna. Efter lunch fick deltagarna och den
tillströmmande allmänheten prova på att ta sig upp ur en uppsågad vak på
sjön Ramsen.

Ulf Eriksson och Lars Hjertsson


1 februari: Mitt-i-veckantur

11 skridskoåkare mötte upp vid Skarholmen idag för en tur mot Kungsängen i vårvärmen. Tyvärr var vädret under natten ganska klart varför överis hade bildats på den blöta isen. Överisen var lätt att läsa på Ekoln och hindrade ej åkningen om man var uppmärksam på underlaget hela tiden. Alsikeviken var lite sämre med en del snöstöp som hindrade något. Skofjärden som vi befarade också skulle ha kvarvarande stöpsnö visade sig vara i utmärkt skick på västra sidan. Håtunaviken och ner till Sigtunafjärden var däremot inte njutbar och krävde stavar i beredskapsposition hela tiden. Sigtunafjärden hade utmärkt is till 50 % (västra sidan). Smala partier mot Skarven var ånyo sämre medan den öppna ytan ner mot Runsa var acceptabel. Här valde gruppen att återvända till Sigtuna och avsluta turen där med ”after skate” på farbror Blå. Totalt avverkades 4 mil i sol och medvind längs vägen.


Samling på Skarven. Foto Peter Lundholm.


Afterskate med gös i Sigtuna. Foto Peter Lundholm.

Peter Lundholm


29 januari: Norra Björkfjärden

Med buss tog sig 43 åkare till Bålsta för tur På Norra Björkfjärden med
start i Hagviken.

Den tunna snön som täckte isarna var på morgonen något styrande. Moln, lätt snöfall och motvind vid starten. Uppdelning som vanligt i grupper, en A-, två B- och en C-grupp.

Vartefter dagen gick steg temperaturen, isen blev mer lättåkt, molnen skingrades och på eftermiddagen sken solen. A-gruppen hann till Grönsö medan B- och C-grupperna vände vid Härjarö. Hemfärdenskedde i sol och medvind. En del vindbrunnar och råkar fanns men var lätt upptäckta och kunde passeras utan större besvär.

Lasse Hjertson


26 januari: Mitt-i-veckantur

12 skridskoåkare mötte upp i morgonsolen vid Skarholmen i dag torsdag. Syftet var att premiäråka Vikingaslingan som var upplogad mellan Krusenberg och Kungsängen. Nattens snöfall hade givit ett snötäcke som var lättforcerat på de tidigare renblåsta ytorna på Ekoln. Det gällde att se upp för drivorna som dock var lätt att läsa av. Mitt ute på Ekoln stötte gruppen på Åke Jansson från Hammarskog som just börjat ploga Vreta udde - Krusenberg. På övriga sträckor ner till Sigtuna var plogarna ute och rensade från nattens snöfall. Vi kunde därför åka ”bakom plogen” hela sträckan till Sigtuna på övervägande fin is (Lite skrovlig på Skofjärden). Vid Sigtuna framkom att man råkat ut för ploghaveri på sträckan på Skarven vilket gjorde den delen oframkomlig (skall vara åtgärdat till lördag). Gruppen valde därför att stanna till i Sigtuna och deltaga i invigningsceremonin av Vikingabanan, äta korv och uppträda inför mediahopen. Eftersom vinden var svag och solen skön valde vi sedan att vända och åka samma sträcka tillbaka till Skarholmen. Vi landade där straxt efter solnedgången och hade då precis avverkat en 6-milatur.


Foto: Peter Lundholm

Peter Lundholm


22 januari: Häggebyrundan

Efter 14 dagar med perfekta nya och blanka kärnisar på Mälaren (utom de största fjärdarna) och i NÖ skärgårdarna, drabbades Sverige av omfattande snöfall med hård vind från onsdag den 18 januari. Nästan allt blev oåkbart utom Norra Mälaren.

Snöfallet och vinden upphörde natten till söndagen. Snön låg med ca 5-7 cm på lovartssidorna (öster) och i övrigt med ibland svårforcerade drivor omväxlande med partier med tunn snö. Därför utlystes bara turer för A och B. När morgonen grydde var det vindstilla, klart och 18 grader kallt. I januarisolen steg temperaturen sedan under dagen till -10 grader.

Ca 25 personer infann sig vid Skarholmen kl. 9. Uppdelning i en A-grupp (4 personer) ledd av undertecknad och så småningom två B-grupper ledda av David Lindgren (16 personer) respektive Micaela Kinch (fem personer).

För att utnyttja solen redan under de första timmarna (och få variation på gårdagens rekognoseringstur) valde vi att köra Häggebyrundan motsols. Plogad bana till Vreta udd, sedan omväxlande slalomåkning mellan drivor och rak kurs i jämn pudersnö, som bromsade lite grand. Övergång från Skadeviviken till bryggan mitt emot Bondkroksudden NV-spets. B-grupperna tog den närmaste kursen, A-gruppen förlängde turen ut till Vik, ner mot Biskops-Arnö och ner till Erikssund. På Bondkroken och Skofjärden hade plogning inför Vikingarännet just börjat (Erikssund-Pilsbo och ungefär Källbo-Ekebo) genom Knivstas försorg. Underlättade något, men inskränkte sinnets frihet. Avslutning mellan kl. 14 och 15. En strålande vinterdag.

Torgny Håstad


18 januari: Mitt-i-veckantur

Den utlysta medvindsturen från Sigtuna till Uppsala lockade 21 deltagare. Färden startade på Sigtunafjärden vid ca –2 C och begynnande snöfall. Åkningen skedde i lätt drivad snö som inte störde nämnvärt. Efter Ekolsund hade snöfallet tilltagit i styrka och gav upphov till lite trögare före. Vid Bondkroken mötte en hård motvind som efterhand övergick till sidvind ända fram till målgången på Skarholmen.

På Skofjärden i värsta blåsten föll en av åkarna så olyckligt att hon sträckte ena höften. Stor smärta uppkom och gjorde benet obrukbart. Larmtjänst ordnade fram Sigtunas räddningstjänst som transporterade den olycksalige till land varefter ambulanshelikoptern kunde lasta ombord  patienten.

Turen försenades ca en timme av olycksfallet  och gruppen anlände till Skarholmen ca 14:30.

Bortsett från missödet på Skofjärden och mindre blodvite på Ekoln upplevde vi på det hela en härlig dag på isen.

Peter Lundholm


15 januari: Strängnäs

Vid S:t Eriks torg samlades kl. 08.30. totalt 62 åksugna skridskoåkare. Efter uppdelning gruppvis i 2 bussar åkte vi söderut med målet att åka på Mälaren vid Aspö och Strängnäs. Lördagens rekognoseringstur gjorde att vi delade upp grupp A, B och C till olika startpunkter men med gemensam samlingspunkt.

A-gruppen startade vid väg 55:s bro mellan Märsön och Aspön för färd västerut och söderut.
Grupp B Startade i Edebyviken ytterligare en bit söderut på 55:an. Familjen de Geer på Edeby hade tillfrågats på lördagen om möjligheten att vända bussar och gå på isen i viken, de välkomnade oss och bussarna lastade av knappt 40 åkare på gårdsplanen kl. 09.45. Åkarna delades upp i 2 B-grupper.
C-gruppen fortsatte i en buss mot Strängnäs och startade vid konferensanläggningen invid gamla Strängnäsbron.

A gruppen fick, enligt plan, gå vid 2 ställen utmed bruten ränna vid Agneudde och Toppvik innan färden fortsatte över Gisselfjärden och söderut . B-gruppen gjorde en tur på fantastisk is på Gisselfjärden innan vi gick söderut och in i Strängnäsfjärden.

Efter att ha passerat Strängnäs fortsatte turerna norrut över Segeröfjärden, Tynnelsöfjärden, Morraröfjärden och passering Rokaströmmen. Därefter valde de olika grupperna olika alternativ på förstklassiga isar för att så småningom ta sig över vägbanken vid Krissbosundet och till återsamlingsplatsen vid bron mellan Märsön och Aspö kl 15.30.

Enligt GPS åkte C-gruppen 35 km, B 52 km, B/snabb 57 km, A-gruppen 75 km.

Samtliga 62 åkarna återkom till S:t Eriks torg 16.40. Alla var överens om att dagen var fantastisk och bjöd på härliga isar i omväxlande, historisk och vacker miljö. Flera positiva kommentarer uttrycktes på bussen hem om dagens turen.

  • Turansvarig: Rolf Henriksen med assistent Folke Brinckmann
  • Ledare A grupp: Rolf Henriksen.
  • Ledare B grupp: Jan Stenberg och Anders Skyttle, Folke Brinckmann och Karin Bergsten.
  • Ledare C grupp: Barbro Andersson, Harriet Meyerson.

Folke Brinckmann


15 januari: "Prova-på" på Ekoln

30 sugna skridskoåkare kom till Helgens prova-på-tur. Uppdelade i 2 grupper
tog vi oss från Skarholmen till Skokloster. De lite snabbare åkarna under ledning av Henry och Pelle hann dessutom med en tur in mot Lårstaviken medan övriga med Eva i spetsen återvände till Skarholmen.

Prova-på-turerna uppskattas mycket av deltagarna. Tyvärr råkade en av deltagarna ut för ett benbrott. Transporten in till land gick bra då isjaktsseglaren Tomas Candert transporterade den skadade till Krusenberg i sin isjakt, där vi kunde ordna vidare transport till sjukhuset. Benet är nu gipsat.

Lasse Hjertson


11 januari: Mitt-i-veckantur

10 ivriga skrinnare infann sig vid Skarholmen för att pröva Ekolns våta isar under onsdagen. Vi startade i motvind som dock minskade så snart vi kunde gå utefter strandlinjen, vilket inte var något problem emedan hela Ekon var täckt  av en klar fin kärnis med ytvatten som gjorde glidet fantastiskt. Genom att följa stränderna ner till Arnö huvud kunde vi tillryggalägga 3,5 mil under förmiddagen fram och åter till Skaris.

Peter Lundholm


8 januari: Skärgården utanför Hargshamn

Idag har 70 personer färdats på finfina isar med Friluftsfrämjandet i Uppsala i grupperna A,B och C. Starten skedde från badplatsen i Hargshamn, där en västlig vind gav fart åt åkningen österut. Inledningsvis var väglaget blandat, men vi visste att hårda, blanka isar väntade öster om Granön. Vi snirklade oss förbi Häggören, Kalvskär och Gullskär för att sedan flyga fram till fågelskyddsområdet Själgrynnorna. Mellan grynnorna finns laguner med glansis och härifrån kunde vi beskåda resterna av hundratals skarvbon. Vi tittade uppmuntrande på ett antal havsörnar, som verkade trivas i området.

Den uppbrutna rännan från Hargshamn via Hallstavik och norr ut över Singöfjärden bidrog till att vi blåste vidare österut mot Galten, Suggan och Grisarna för att med viss försiktighet passera mellan södra delen av Medholmen och Västra Gyltan. I lä av Medholmen drog sig sedan grupperna norrut. Grupp A satte fart nordost och kom via kort landpassage genom Slätöströmmen ut på härliga Raggaröfjärden som hade kanonisar. Övriga grupper drog sig via Storskäret, där bland annat norrsidan erbjöd vindskyddad rastplats vidare in och runt öarna i Österfjärden mellan Tvärnö och Raggarön. Hela Österfjärden var som ett bonat golv och det var bara vinden från väster som under dagen vred mot syd, som styrde våra vägar kors och tvärs.

Så småningom drog vi oss tillbaka mot Hargshamn, där de grupper som kom först hann ta en extra fika i väntan på A-gruppen som överväldigad av den fina åkningen hade tagit en extra sväng på slutet. Färdvägen blev totalt mellan 3 mil för C-gruppen och 6 mil för A-gruppen. Inga plurrningar och inga skador inträffade, utan alla kunde återvända nöjda till Uppsala efter en uppfriskande skridskofärd på skärgårdsisarna.

Kerstin Hulter Åsberg


8 januari: "Prova på" på Ekoln

Prövapå-erbjudandet togs mot av 24 personer. Alla var väl utrustade. Vi blev 4 ledare Gunilla, Ronny som spontant kom ner till Skarholmen och ville hjälpa till, Harriet och jag. Vi delade in i fyra grupper. De fick erfarenhet av C och B tempo, övade åkteknik, kolonnåkning mm. Efter lunch delade vi in i en C och en B grupp. B gruppen fortsatte runt Gorran och C återvände från Arnö huvud.

Bengt Meyerson


6 januari: Nybörjarkurserna från Skarholmen

På trettondagen, den 6 januari var det ”examen” för säsongens båda nybörjarkurser. Då fick deltagarna komma ut på naturis och åka långfärdsskridskor på riktigt och det med full utrustning. Här fick man tillfälle att tillämpa kunskaperna från kursens båda teoriavsnitt i praktiken och kunde dessutom finslipa åktekniken från träningen på Studenternas idrottsplats. Ledare var Kerstin Hulter-Åsberg, Anders Parrow och Göran Lundgren. Vi startade vid Skarholmen. Efter en del extra pyssel med utrustningsjusteringar kunde vi ge oss iväg på en härlig blankis i riktning mot Krusenberg. Det var också nästan helt vindstilla, så förutsättningarna kunde knappast vara bättre. Totalt var vi 17 deltagare. Ett par stycken valde att lämna gruppen i ett tidigt skede eftersom den var tveksamma till om de kunde fullfölja hela turen. Från Krusenberg åkte vi över mot Skolandet och sedan vidare i riktning mot Arnö huvud. För återfärden till Skarholmen valde vi i stort samma färdväg som för ”utresan”. Totalt avverkade vi 24 kilometer.

Göran Lundgren


6 januari: Ekoln

50 deltagare samlades vid Skarholmen på morgonen. Indelning i A-, 2 B- och 1
C-grupp.
Alla tog sig på hårda, blanka och sagolika isar via Krusenberg till Arnö huvud. A- och B-grupperna hann meed en sväng in på Oxen, Gorran och Lårstaviken innan de återvände till Skarholmen. A-gruppen åkte vidare uppför Fyrisån till Vindbron och åter till bilarna vid Skaris.

Lasse Hjertson


11 December: Hisnande vackert på Tämnaren

Start vid Harbonäs för 23 åkare som startade österut på Tämnaren på hårda släta isar. Efterhand kom vi in på stöpisar som mjuknat något i värmen och sista biten före lunchpaus i Aspnäs natureservat blev något trögåkt. Efter pausen bjöd västra delarna av Tämnaren på hissnande vackra isar. Himmel och moln speglade sig i den hårda kärnisen som var täckt av någon centimeter vatten. Det känndes som att sväva fram och bitvis greps man nästan av svindel då man såg molnen spegla sig djupt under skridskorna. En skönhetsupplevelse som sent ska glömmas


Foto: Anders Parrow

Lasse Hjertson


4 december: Premiärtur på Salasjöar.

Äntligen var det dags för premiär för våra ledarledda turer. 25 deltagare åkte med hyrd buss till Sala där vi kunde åka på Silvköparen och OlofJonsdammen.

Isarna bjöd på spänning med en hel del knakande och frasande men höll för oss. Vi klarade oss utan bad, förutom en åkare som klev i med ett ben upp till knät vid sista landstigningen. Spännande turer gjordes långt in i vassarna längs stränderna. Matsäcken i det av Friluftsfrämjandet i Sala uppförda vindskyddet smakade härligt.

Lasse Hjertson


Dagbok från säsongen 04-05
Dagbok från säsongen 03-04
Dagbok från säsongen 02-03
Dagbok från säsongen 01-02
Dagbok från säsongen 00-01
Dagbok från säsongen 99-00
Dagbok från säsongen 98-99

Våra långfärdsskridskolänkar
Läs våra israpporter!

Första sidan Programmet Vår förening Hyr kanot  
Friluftstipset Sunnerstastugan Dagboken Länkar Kontakta oss