En snabbguide för dig som inte har tid att
vänta på vår nästa stavgångskurs!

Vi behöver röra på kroppen för att må bra. Promenader är bra men inte tillräckligt effektivt för att stärka kroppen. För att öka vår uthållighet behövs en något högre intensitet – men inte mycket högre. Det räcker att uppleva rörelsen som ganska lätt till något ansträngande för att få god effekt. Denna goda effekt uppnår vi med stavgång. Kroppshållningen blir också mycket bättre då man rätar upp ryggen och skjuter fram bröstet med stavarnas inverkan. Knän och höftleder avlastas.

Stavgång är en enkel och skonsam träningsform, lätt att dosera i intensitet och effektiv som energiförbrukare.


Stavisättning

Hur gör man

När Du är ovan bör Du börja genom att sträcka på dig och gå framåt i rask takt. Gå med hängande armar intill kroppen, avslappnande axlar och blicken riktad rakt fram. Stavarna låter Du släpa efter kroppen och ha handen lätt öppen. När Du känner att armarna vill pendla i Din gåtakt skall Du börja trycka staven lätt i marken. Avsikten är att med stavarnas hjälp skjuta överkroppen framåt och steget blir lättare. Vid normal stavgång går Du med diagonalteknik och ser till att stavens isättning är bakom kroppens mittlinje. Armarna pendlar i takt ända upp från axelleden och händerna lätt öppna rör sig i höfthöjd. Kraften läggs i staven när handen passerar höften. Armen är lätt böjd i armbågen och kan gärna sträckas ut i det bakre läget.

Vad behövs

Utöver stavar krävs ingen speciell utrustning. Bra skor är dock viktigt som vid all motion. Det är inget fel att välja en kraftig sko som ger bra fäste i terrängen. Joggingskor är ett annat bra alternativ.

Stavarna skall vara något kortare än vid skidåkning, ca 0,7xkroppslängd - om staven når precis upp till armbågen har Du rätt längd.

För vem är stavgången bra

  • För alla åldrar och träningsnivåer
  • Konditionsträning för den som inte vill eller kan jogga eller jympa
  • Förbereda Vasaloppet vid snöbrist
  • Gå ner i vikt
  • Friskvård och rehabilitering

Text: Peter Lundholm

Första sidan Programmet Vår förening Hyr kanot  
Friluftstipset Sunnerstastugan Dagboken Länkar Kontakta oss