|
|
Kläder (varav en omgång vattentätt packat) Byxor Underkläder. Vid kyla: ”superunderställ” eller ull. Strumpor Skjorta Jacka Träningsoverall (”mysplagg”, sovplagg vid kyla) Tröja Regnkläder, sydväst Gymnastikskor, sportsandaler Mössa, keps, halsduk T-tröja Badkläder Kortbyxor Handskar, paddelhandskar Eventuellt stövlar Bivackutrustning Kokutrustning Navigationsutrustning |
Övrigt Tvål, tandborste, tandkräm Handduk Kam Myggstift Solkräm Personligt apotek Glasögon, solglasögon med halssnodd Näsduk Toarulle Toaspade Kamera, kikare Fånglina till paddeln (K) Ingår i kajakhyra Ingår i kanot- (kanadensar-) hyra Grupputrustning (medtages av ledarna) |
Absolut det bästa att ha på sig är en ventilerande torrdräkt, men det är också det dyraste. Det är tjockleken på det inre lagret som avgör hur länge du kan ligga i vattnet.
Våtdräkt är det näst bästa, men den kan bli obehaglig att ha på sig och obehaglig att ta av sig i kyla. Tiden i vattnet är dock ganska lika som för torrdräkten.
Om man nu inte har denna utrustning kan man sträva efter några viktiga punkter.
Det viktigaste att tänka på är att minimera vattengenomstömningen runt kroppen. Det vatten som tränger in bör helst tränga in så långsamt som möjligt, och gärna stanna där. Då undviker man köldchock (torrdrunkning) och bromsar nedkylningen.
När man paddlar åar med mindre forsar och "skval" är det rätt sannolikt att man någon gång går på grund och fastnar. Alltför ofta ser man då folk som sitter kvar i kanoten och försöker ta sig loss genom att använda paddlarna som hävstänger. Det är inte bra, varken för paddlar eller kanoter. Nej, det är bara att bita i det sura äpplet och kliva i vattnet och lyfta loss. Hur höga stövlar du än har så brukar vattnet vara djupare. Då är det bara att inse nästa sanning: En kanotist är blöt om fötterna:
Bra att ha på fötterna är något av:
När man sen slår läger på kvällen kommer belöningen när man får ta på sig sina varma torra lägerskor!
|