Familjetur 30 maj - 1 juni 2008

2008-års familjetur med kanadensare var förlagd till kanotleden Älgnäs - Tönnebro - Älgnäs i Södra Hälsingland. Turen genomfördes i stort sett som planerat, men med undantag för att startplatsen flyttades och första övernattningen förlades till fastlandet i stället för ön Hästholmen. På den ön finns visserligen både vindskydd torrtoa och eldstad men tyvärr inga bra tältplatser.

Vi anlände till startplatsen vid 22-tiden på kvällen och hälsades av ett stort antal hungriga myggor. De senaste dagarna värme hade satt rejäl fart på kläckningen. Myggmedel på och tält upp. Därefter en stund vid kvällsbrasan på den lilla sandstranden innan det var dags för nattvila. Lördagsmorgonen var lätt molnbeslöjad men inte kylig.


Kvällsbad i den inte alltför varma sjön


Givetvis korvgrillning


Vi ger oss iväg

Efter frukost och transport av  bil till avslutningsplatsen vid Tönnebro rastplats kom vi iväg.  Efter ett par timmars paddling lugnt tempo i Tönnångerssjön mot Älgnäs, genom vägtunneln ut i Näsfjärden var det dags för lunch.


Vägtunneln

En liten namnlös ö i södra delen av Näsfjärden utsågs till lunchplats.  Efter lunch var det dags för lite åpaddling ut i Högtjärnen och därefter mer åpaddling i Småströmmarna ut i den ganska stora Björkången fram till övernattningsplatsen på Storön.


Spännande åpaddling


Middagsdags

På Storön fanns vindskydd, eldstad med ved, torrtoa och gott om bra tältplatser. Dessutom fanns en liten sandstrand till lycka för alla badsugna. Den otroligt varma och soliga dagen gjorde att var alla badsugna. Efter middag var det dags att tända brasan. Den behövdes inte för värmens skull utan för att alla barn gemensamt byggt upp en lagom stor brasa med skorsten och allt och väntade med stor spänning på att äntligen få tända på. Under tiden elden förvandlades till grillglöd var det dags för mer bad. Så var det dags för korvgrillning innan det var sovdags.

Vi slumrade in till de spröda tonerna av flöjtmusik. Natten var ljum och fylld av allahanda fågelsång. Vi hörde bland annat storlom, tranor, kanadagäss, enkelbeckasin samt sången från ett stort antal odefinierade småfåglar.

På södagsmorgonen blåste det en lätt västvind. Somliga började dagen med morgondopp och därefter frukost. Utan stress och jäkt kom vi iväg vid 10.30-tiden.


Blommande vattenklöver växte i täta mattor

Vi fortsatte söderut i Björkången genom småsjöarna Övre och Nedre Skalsjön genom Björkångerån ut i den stora Tönnebrosjön. Under den paddlingen såg vi både tranor, fiskljuse och örn. Väl ute i Tönnebrosjön avvek vi från leden och paddlade söder ut till en underbar sandstrand där vi tog en ca tre timmars lunch- och badpaus.


Badstranden vid Tönnebrosjöm

Efter denna underbara paus var det dags för sista etappen som vi visste kunde bara lite problematisk eftersom ett hinder i form av ett skivbord måste passeras och efter skivbordet var det en kort sträcka som vid lågvatten är stenig och ganska svårframkomlig. Men det var inga problem. Vattenståndet var tillräckligt högt för att vi skulle kunna släpa kanadensarna, med packning och barn, över skivbordet och inte heller stenarna vållade oss något problem även om de var en del som låg oroväckande nära ytan. Efter framkomsten till Tönnebro rastplats så åkte bilägarna till startplatsen och hämtade sina bilar medan övriga deltagare packade ur kanadensarna. Därefter var det dags för inköp av glass och kalla drycker före hemfärden till Uppsala.

Denna familjetur får nog klassas som den bästa i alla bemärkelser av de vi hittills gjort. Det soliga och varma vädret är givetvis en förutsättning för att en tur av det här slaget skall vara lyckad men en tacksam tanke går även till Nisse Boman, på Kultur och Fritid, Söderhamns kommun, som har hand om kanotleden. Han ägnade en halv dag till att per bil guida mig runt till valda delar av leden för rekognosering och för att avrått från att tälta första natten på Hästholmen. I stället hittade vi den nya startplatsen. En tacksamheten tanke går även till markägaren som välvilligt gav oss tillstånd att nyttja hans privata väg samt tälta vid stranden. En eloge även till Lantmäteriet som påpassligt nog gjort en ny indelning och nytryck av den gällande kartan. Förr behövdes två kartblad men med den nya indelningen bara ett. Tack även till alla föräldrar och glada barn som var med.

Alla barn borde få vara med om en sådan här tur, åtminstone en gång under barndomen.


Visa större karta

Text: Lasse Eriksson.

Första sidan Programmet Vår förening Hyr kanot  
Friluftstipset Sunnerstastugan Dagboken Länkar Kontakta oss