|
![]() Vårvintertur längs Kungsleden8 - 16 april 2000Årets stugtur gick en inte alltför ovanlig väg, nämligen Kungsleden från Abisko till Nikkaluokta. Lördagen 8 april gick avresan från Uppsala C. Nu skulle vi för första gången prova att åka med Tågkompaniet. Det stod fortfarande SJ på filtarna i liggvagnen. Frukosten åt vi i en av den omtalade panoramavagnarna. Dessa gick från början i något kontinentalt lyxtåg och verkar inte direkt vara avsedda för självservering. Tämligen opraktiska för både kunder och personal. Men när man väl fått sin mat och satt sig till bords så är utsikten fin! Söndag 9 april: Ankomst till Abisko. Det vanliga är kanske att man direkt drar iväg mot Abiskojaure men vi tänkte ta det lugnt. Vi tog in på vandrarhemmet på Abisko Turist. Efter lunch gjorde vi en eftermiddagstur i omgivningarna för att känna på skidor och annan utrustning. Allt fungerade. Middagen avnjöts i turiststationens matsal.
Måndag 10 april: Nu startade vår färd på riktigt. Dagens tur längs
Kungsleden till Abiskojaure började i björkskogen över mindre myrar och
åsar i en lätt kuperad terräng. I sydost syntes Lapporten. Lunchen åts i lä
av en snödriva straxt innan vi nådde östra änden Abiskojaure. I de öppna
vakarna i Abiskojåkka letade en strömstare efter något att äta. Det är en
fågel som även vi som inte är experter kan känna igen på 100 meters håll på
enbart beteendet! Så värst många småfåglar som dyker i isvakar lär det inte
finnas.
Tisdag 11 april: Den här dagen började med en kraftig uppförsbacke
och när den var avklarad hade vi också lämnat björkskogen bakom oss. Öster
om leden reser sig det mäktiga fjället Adnjetjårro. Leden går sedan längs
sjöarna Miesakjavri, Raddujavri och Alisjavri. Alesjaurestugorna ligger på
en kulle vid södra änden av sjön. Föret var rätt varierande. Innan backen
upp på fjället var det varmföre. Uppe på fjället var det kall drivsnö.
Givetvis hade vi vallat för det varmare föret och fick ordentligt med
klabb. Inte ens de med vallningsfria skidor slapp undan. Så småningom blev
det ordning på skidorna och sista biten var föret riktigt bra.
Onsdag 12 april: Morgonen började med att skidorna fick en omgång
"Vallaväck". Nu skulle kladdet bort! Med ny och fräsch blå valla under
laggen åkte vi vidare mot Tjäktjapasset. Strax före Tjäktjastugan lämnade
vi Kungsleden och åkte upp i Sielmmavaggi som är en fin genväg mellan
Kungsleden och Nallo. Efter att har tagit oss ca 4 km fram och 250 meter
upp bar det utför i etapper hela vägen till Nallostugan. Härliga
utförsbackar tyckte en del. Förskräckliga tyckte andra.
Torsdag 13 april: Den här dagen var tänkt att ägnas åt en dagstur med lätt packning, och så blev det också. I strålande väder gjorde vi en tur upp i Unna Räitavagge. Lunchen i solskenet utanför den lilla stugan blev ovanligt lång. Eftermiddagen spenderades efter egen smak: Slappa i solskenet eller utförsåkning i backarna ovanför Nallostugan.
Fredag 14 april: Nedför den trånga Stuor Reiddavaggi mot Vistasstugan. Värdinnan som anade att vi skulle komma redan före lunch hade gjort upp eld i spisen så att stugan var varm och välkomnande. Eftersom dagens etapp var undanstökad på en timme och fyrtio minuter gjorde vi en eftermiddagstur upp i den övre delen av Vistasvaggi. Återigen en långrast i solen innan vi åkte och tittade på ravinen i Unna Vistavagge. Sen vände vi tillbaka för att äta den här turens sista "fältmässiga" middag.
Lördag 15 april: Vi åkte ungefär en mil längs med jåkken genom björkskogen ner till Lisas stuga. Lisa Zetterström var en sjuksköterska från Skåne som fick tillåtelse att bygga denna lilla stuga, 2x3 meter, i Vistasdalen. Härifrån hade vi beställt skjuts med skoter de återstående två milen till Nikkaluokta. I bland måste man ta till sådana politiskt inkorrekta transportsätt för att genomföra en tur på praktiskt sätt. Då bidrar man ju dessutom till det lokala näringslivet. I Nikkaluokta väntade en skön dusch och en god middag innan bussen avgick till Kiruna för vidare färd hemåt med tåg.
Och slutligen, för den som önskar en sammanfattning: Egentligen hade vi de flesta sorters väder som Vår Herre hittar på, Tillbaka till innehåll, Fjäll & vandring
|